Startpagina
The Crash
Het monument
Voorgeschiedenis
Crowdfunding
Informatie/Contact
Reacties
Persberichten
Herdenking
Vijfde Herdenking Aircrash in Westbeemster
Met speciale aandacht voor de aircrash aan de Zuiddijk

Maandagavond, 26 juni 2023 - Kerkplein Westbeemster

Een luid gebeier maakte bewoners van Westbeemster en omgeving om 9.40 uur ropmerkzaam op het feit, dat op het Kerkplein in Westbeemster een speciale gebeurtenis viel te verwachten, namelijk de vijfde Herdenking van een Aircrash op deze dag, juist 80 jaar geleden, van een Engelse Lancaster bommenwerper met aan boord 7 jonge bemanningsleden.

Deze stortte neer in een aangrenzend weiland. Het motorblok werd toen gelanceerd tegen de gevel van De Kerckhaen en daarom werd op deze muur in 2019 een monument onthuld.

Sindsdien wordt jaarlijks op 26 juni een herdenking gehouden door de Werkgroep Herdenking Aircrashes eemster.

De herdenking vond nu al voor de vijfde keer plaats.

Aircrash 5 april 1945
Bij het monument werd bij deze herdenking tevens de crash herdacht van een andere Lancaster die door een Duitse nachtjager boven de Beemster werd aangeschoten en neerstortte vlak over de Beemsterringvaart. Ook in dit vliegtuig zaten 7 jonge bemanningsleden, die het niet overleefden. Eén van hen werd later dood aangetroffen in Zuidoostbeemster.

Aan beide crashes refereerde de herdenkingstafel met kransen, bloemen en een portret.

 

Het Gelegenheidskoor Westbeemster heette het toegestroomde publiek welkom. waarna de ceremonieeeser Kees Vlaanderen de plechtige stilte aankondigde.

In de vredige omgev ing van hget Kerkplein overstraald door een alweer dalende zon, werd een vredige stilte ervaren.

Daarna memoreerde Pieter Beemsterboer de vreselijke gebeurtenis, nu precies 80 jaar geleden.

 

Verheugend was bij deze gelegenheid de aanwezigheid van de burgemeester vern Purmerend, mevrouw Ellen van Selm, die verklaarde het belangrijk te vinden alle aandacht aan dergelijke herdenkingen in haar gemeente te willen schenken, omdat het ons allen doet denken aan wat er toen was en nu ook weer actueel is. Saamhorigheid is het beste parool.

Het leggen van bloemen werd uitgevoerd door twee leerlingen van de Lourdesschool.

 

Expositie
Na de herdenkingsplechtigheid werden aanwezigen uitgenodigd om in de Kerckhaen even een kopje koffie te komen nuttigen en de expositie te bekijken van voorwerpen en documenten over de aircrash van 5 april 1944.

Deze werden verzameld door de heer Chris Dik , die thans woont in de boerderij waar destijds de Lancaster bommenwerpen was neergestort. Brokstukken van het vliegtuig, zoals een geschutskoepel had hij opgegraven en al was gaandeweg werd hij zo in geïnteresseerd dat hij alle informatie die er maar gevonden kon worden bij elkaar gebracht had.

 

Zie ook het verslag van de herdenking in 2021