Startpagina
The Crash
Het monument
Voorgeschiedenis
Crowdfunding
Informatie/Contact
Reacties
Persberichten
Herdenking

Herdenking Air Crash Lancaster bommenwerper
op het Kerkplein in Westbeemster op 26 juni 2021

Het was rustig op zaterdagochtend 26 juni 2021 op het plein bij De Kerckhaen in Westbeemster. Alleen een rijtje stoelen was klaargezet om de bij de aircrash van op 26 juni 1943 omgekomen bemanningsleden van de Royal Air Force, de Lancaster ED 988 om het leven kwamen, te herdenken..

75 jaar later, in 2018 werd onder grote belangstelling op ongeveer de plek waar een van de afgestoten motoren tegen de Kerckhaen aanvloog, een monument geplaatst. Enige tijd nadat het monument was onthuld kon nog een kleine toevoeging worden aangebracht, namelijk omdat toen alsnog de leeftijd van Sgt. Leonard Bennett bekend werd.

Net als in 2018 wapperden de Britse en Canadese vlaggen en stond een bloemenhulde opgesteld voor een kleinere, maar niet minder belangrijke herdenking. Nu Beemster zich in een periode bevindt van toegroeien naar een fusie met Purmerend, waren beide burgemeesters aanwezig: Karen Heerschop en Don Bijl. Dat zeer tot grote voldoening van Nico de Lange, voorzitter van Stichting De Kerkhaen, die nu de verantwoordelijkheid voor dit monument op zich heeft genomen.

Na afloop van de herdenking kon in de Kerkhaen nog de fototentoonstelling worden bekeken.

Een lid van de voormalige commissie tot herdenking van het monument, Geert Heikens heeft een uitgebreide fotoreportage van de plechtigheid gemaakt en gepubliceerd op https://www.binnendijks.nu/impressie-van-herdenking/

IM Nic van Baar

Bij de herdenking was aanwezig de heer Nic van Baar, initiator voor de totstandkoming van het monument. Ondanks zijn zwakke gezondheid was hij heel verheugd deze gedenkwaardige ochtend nog bij te kunnen wonen. Helaas bereikte ons het droeve bericht, dat Nic, net drie weken na de herdenking. op 15 juli is overleden.