Startpagina
De Crash
Het monument
Voorgeschiedenis
Crowdfunding
Informatie/Contact
Nieuws
Reacties
Media

 

Afgelopen nacht precies 75 jaar geleden stortte rond 1 uur een grote Lancaster bommenwerper met zeven bamanningsleden neer op het land van boer Joh. Scheringa, ruim 250 meter hier vandaan. Het vormde het einde van een fatale bombardementsmissie die werd afgebroken voordat zij doel had getroffen. In het totaal 473 vliegtuigen stegen die nacht op om een aanval uit te voeren op de industriestad Gelsenkirchen in het Duitse Roergebied. De Lancaster met het registratienummer ED 988 vervoerde zes bommen, waaronder één van 4.000 pond.

Ter hoogte van IJmuiden onderschepte een Duitse nachtjager de ED 988, schoot hem op een hoogte van 6.400 meter in brand en daarna ging het vliegtuig in een onbestuurbare zeilvlucht naar beneden. Na de crash gingen naaste bewoners, onder wie boer Scheringa en smid Dekker, naar het brandende toestel om te kijken of er nog mensen te redden vielen. Over de vraag of dat nog kon bestaan verschillende opvattingen, maar zeker is dat drie van de bemanningsleden dood in het veld lagen. Leonard Bennett, Lawrence Porritt en Roanald Mepsted werden door de Duitsers geborgen en naar de paardenstal hierachter gebracht. Twee dagen later werden zij naar Amsterdam vervoerd waar ze op de Nieuwe Oosterbegraafplaats zijn bijgezet. Hun graven zijn daar nog steeds.

De overige vier beammaningsleden staan officieel te boek als ‘vermist’, maar nergens in de Beemster, zelfs niet in Westbeemster, is er iets wat aan deze tragische episode herinnert. Een poging in 1947 van Joh. Scheringa om tot de oprichting van een gedenkteken te komen strandde op gebrek aan medewerking van de toenmalige burgemeester.

Het doel van de werkgroep die dit monument heeft gerealiseerd was in de allereerste plaats om de namen van de gesneuvelden en vermisten weer in herinnering te brengen. Het tweede doel was om in contact te komen met nabestaanden. Dat laatste heeft dankzij de website al tot successen geleid, al is de confrontatie met documenten en vooral foto’s van de mannen en hun familieleden beslist aangrijpend. U ziet daar op de kleine tentoonstelling voorbeelden van.

Contact met Nicholas Bennett, een kleinzoon van Leonard Bennett, vond pas vorige week woensdag plaats. Van Lawrence Bennett was geen leeftijd bekend. Vandaar dat u straks op de plaquette achter zijn naam ziet staan : ‘age unknown’. Wij weten nu dat hij 31 jaar oud was toen hij sneuvelde.

Wij hopen dat de bewoners van de Beemster als zij hier komen, de namen van deze dappere mannen zullen lezen en beseffen dat onze vrijheid is verworven dankzij de opofferingsgezindheid van zo velen. Mogen wij hen eeuwig dankbaar blijven en eer bewijzen